Planeettojen merkitykset perinteisessä astrologiassa — Vettius Valensin käännökset

Perehtyessäni traditionaalisen astrologian seitsemän planeetan merkityksiin, päätin koota englannin-, saksan- ja suomenkieliset käännökset Vettius Valensin (120-175 jKr.) kuvauksista planeetoista, jotka löytyvät hänen teoksestaan Antologia, yhteen taulukkoon. Tämä taulukko saattaa olla hyödyksi jollekin muulle, joten päätin julkaista sen täällä. Kuka Vettius Valens oli, selviää lähdeluettelossa mainittua kahta linkkiä (englanniksi) klikkaamalla.

Ajatus taulukon takana

Taulukon tarkoitus oli koota erilaiset käännökset vierekkäin, jolloin niiden vertaileminen on helppoa. Tämä taas antaa mahdollisuuden saada parempi kuva alkutekstin sisällöstä. Usean käännöksen vertailu auttaa siis pääsemään paremmin jyvälle siitä, mitä alkuperäisessä kirjoituksessa haluttiin välittää.

Taulukon sisältö

Joskus lähtöteksti antaa mahdollisuuden erilaisiin käännöksiin. Tämä on syy miksi löydät taulukosta kaksi osittain toisistaan hieman eroavaa englanninkielistä käännöstä. Toinen on Chris Brennanin käännös, joka löytyy hänen kirjastaan Hellenistic Astrology: The Study of Fate and Fortune (2017). Toinen englanninkielinen käännös tulee Mark Rileyltä, joka käänsi Valensin yhdeksänosaisen teoksen Antologia kokonaan, antaen sen vuonna 2010 vapaaseen käyttöön. Käännös löytyy PDF-tiedostona täältä. Saksankielinen käännös on Otto Schönbergerin ja Eberhard Knoblochin työ. He olivat ensimmäiset, jotka käänsivät Valensin Antologia kokonaisuudessaan nykyaikaiselle kielelle. Käännös kantaa nimen Blütensträusse (2004).

Vettius Valens Anthologiae
Vasemmalta oikealle: Hellenistic Astrology: The Study of Fate and Fortune (Chris Brennan 2017), Blütensträusse (Schönberger ja Knobloch 2004), Painettu versio Mark Rileyn käännöksestä Vettius Valensin Antologiasta (2010).

Käännösten alkutekstit

Sekä englanninkielinen että saksankielinen käännös pohjautuvat muinaiskreikkalaiseen lähdekstiin. Tällä hetkellä (elokuu 2018) tiedossani ei ole suomenkielistä käännöstä, joka pohjautuisi alkuperäiseen tekstiin (epätodennäköistä, että sellainen koskaan ilmestyy). Taulukosta löytyvä suomenkielinen käännös on omani pohjautuen Brennanin, Rileyn sekä Schönbergerin ja Knoblochin töihin. Suomenkielisen käännöksen pohjalla on siis englannin- ja saksankieliset tekstit. Olen sisällyttänyt näiden käännösten eroavaisuudet suluissa suomalaiseen käännökseen.

En ole ammattilaiskääntäjä. Suomi on ollut kuitenkin vuodesta 2004 pääkieleni. Äidinkieleni on Saksa. Ehdotukset vaihtoehtoisille suomenkielisille käännöksille ovat tervetulleita. Vaikka minulla on ollut käytössä lähtötekstin kolme käännöstä nykyaikaisilla kielillä, suomenkielisen käännöksen tuottaminen vei jonkin verran aikaa. Voin vain aavistaa miten haastava on mahtanut olla kääntää alkuperäistä lähtötekstiä, joka on kirjoitettu muinaiskreikan kielellä, jota ei kukaan enää puhu.

Vinkki lopuksi

Jos haluat syventyä enemmän Valensin alkuperäiseen kirjoitukseen planeetoista ja erilaisiin käännösmahdollisuuksiin jotka lähtöteksti antaa, suosittelen lukemaan Brennanin huomautukset, jotka löytyvät alatunnisteista kirjassaan luvussa seitsemän. Mikäli perinteinen hellenistinen astrologia kiinnostaa laajemmin, voin suositella ostamaan oman kappaleen Brennanin kirjasta Hellenistic Astrology: The Study of Fate and Fortune (2017).

Linkki taulukkoon

Taulukkoon (PDF) joka sisältää englannin-, saksan- ja suomenkieliset käännökset Valensin kuvauksista seitsemästä perinteisestä planeetoista, pääset joko täältä tai alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Kuva taulukko käännökset suomi

Taulukko päivitetty: 23.12.2018

******

Valensin käännösten lähteet:

Englanti 1: Brennan, Chris. Hellenistic Astrology: The Study of Fate and Fortune. Denver: Amor Fati Publications, 2017.

Englanti 2: Valens, Vettius. Anthologies. Kääntänyt Mark Riley. Vapaa internet-julkaisu: https://www.csus.edu/indiv/r/rileymt/vettius%20valens%20entire.pdf. 2010.

Saksa: Valens, Vettius. Blütensträusse. Kääntänyt Otto Schönberger ja Eberhard Knobloch. (Subsidia Classica, Bd 7) St. Katharinen: Scripta Mercaturae Verlag, 2004.

Suomi: Käännös pohjautuen Brennanin, Rileyn ja Schönbergerin/Knoblochin käännöksiin. Livingincycles.blog. 2018.

Vettius Valensista:

Brennan, Chris. http://www.hellenisticastrology.com/astrologers/vettius-valens/. Katsottu 9.8.2018.

Garcia, Maria; Usher, Joy. http://www.skyscript.co.uk/Valens_b.html. Katsottu 9.8.2018.

Hellenistisen astrologian opiskelu:

Seven Stars Astrology: Twelve Easy Lessons for Beginners. http://www.sevenstarsastrology.com/twelve-lessons-0-intro-history/.

Chris Brennan: The Hellenistic Astrology Course.
https://courses.theastrologyschool.com/courses/hellenistic-astrology-course.

 

Otsakekuva: Pixabay

Published by

Sindy 🕊️

Hermit soul, astrologer, Venus Star Point practitioner & teacher | 🇫🇮 🇩🇪 🇬🇧

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s