Tehokas mustelmaöljy syntyy neljällä aineella parissa minuutissa | eteeriset öljyt ihonhoidossa

Tästä blogista löydät selkeät ohjeet miten valmistat hetkessä tehokkaan öljyn, joka nopeuttaa mustelmien paranemista huimalla vauhdilla. Öljysekoitus sopii lisäksi moneen muuhunkin vaivan hoitoon. Lue eteenpäin miten öljy vaikuttaa ja miten sitä käytetään.

Tehoa kasveista

Mustelmaöljyn vaikutus perustuu kolmeen eteeriseen öljyyn: immortelle, eli italianolkikukka (lat. Helichrysum italicum), kistus (lat. Cistus ladanifer) ja laventeli (lat. Lavandula angustifolia).

Näiden kolmen eteerisen, eli haihtuvan öljyn seassa immortelle on mustelmien hoidon ykkönen. Sitä on käytetty laajemminkin tylppien vammojen ensiavuksi. Luin taannoin, että Saksan Münchenissä sijaitsevassa sairaalassa Klinik Neuperlach käytetään mm. mustelmien akuuttihoidossa sekoitusta eteerisiä öljyjä, jossa on mukana juuri immortellea. Muut ainesosat ovat erään phytodoc.de sivustolla julkaistun artikkelin mukaan kistusta ja laventelia, eli samat eteeriset öljyt jotka tämän kirjoituksen mustelmaöljyn ohje sisältää.

Immortelle kasvaa välimeren alueella. Se kuuluu asterikasvien heimoon ja kasvaa noin puolen metrin korkuiseksi pensaaksi. Kasvi menestyy kuivalla, hiekkaisella ja jopa kivisellä pohjalla. Sillä on hopeanväriset lehdet ja keltaiset pienet kukat. Kasvin eteerinen öljy saadaan höyrytislauksen avulla. Immortellea kutsutaan myös currykasviksi. Se on kuitenkin eri asia kuin curry-mausteseos, jossa ei ole mukana immortellea.

Immortelle tarkoittaa “kuolematonta”. Nimi tulee siitä, että kasvi ei lakastu poimimisen jälkeen vaan säilyttää kuivuessaan värinsä ja muotonsa. Immortellen eteerinen öljy on hieman hintava (kuten myös kistuksen). Tämä johtuu siitä, että pienen määrän eteerisen öljyn saamiseksi tarvitaan iso määrä kasvia. Öljyn tuoksua kuvataan yrttimäiseksi, maanläheiseksi, kukkaiseksi ja hunajaiseksi. Minusta se muistuttaa hieman Weledan Skin Food voidetta. Immortellen eteerinen öljy myydään pienissä erissä, useimmiten yhden tai viiden millilitran pulloissa.

Primaveran eteerinen immortelle öljy (1 ml). Pieni lasinen pullo on pakattu kauniiseen vihreään pyöreään pahvikoteloon. Mukana tulee pipetti, jolla annostelu onnistuu tarkasti.

Immortellen eteerisellä öljyllä on tulehduksia ja turvotusta vähentäviä vaikutuksia. Se on antimikrobinen ja antioksidanttinen. Sitä on käytetty laajasti sekä ihon toiminnan ylläpitämiseen, että eri iho-ongelmien hoitoon. Immortellen eteeristä öljyä käytetään mm. ehkäisemään ja hoitamaan ihon vanhenemisen merkkejä, nopeuttamaan mustelmien paranemista sekä hoitamaan arpia. Sitä on suositeltu myös couperosan, psoriaksen ja ekseeman hoitoon.

Laventelin eteerinen öljy on immortellen öljyn lailla antimikrobinen ja turvotusta sekä tulehduksia hillitsevä. Ihon hoidossa sitä on käytetty mm. parantamaan haavoja, naarmuja, hyönteisten pistoja ja lieviä palovammoja. Myös kistuksen eteerinen öljy vaikuttaa pieneliöitä tappavasti. Sitä käytetään ihon hoidossa erityisesti (viilto-)haavojen hoidossa, koska se vaikuttaa vahvasti verenvuotoa tyrehdyttävästi.

Mustelmaöljyn ohje

Eteeriset öljyt ovat kasvien tehoaineita hyvin tiiviissä muodossa. Ne tulee lähtökohtaisesti sekoittaa johonkin pohja-aineeseen. Tähän käyvät hyvin ns. paksut kasviöljyt kuten manteli-, rypäleensiemen-, tai auringonkukansiemenöljy. Jojobakasvin siemenistä saatu öljy (joka on kemiallisesti vaha) on myös hyvä pohja-aine. Käytän sitä itse mielelläni sen hyvän säilyvyyden sekä neutraalin tuoksun takia. Voit korvata ohjeessa käytetyn jojobaöljyn jollain yllä mainitulla tai muulla sopivalla kasviöljyllä.

Mustelmaöljyn astiaksi olen valinnut pienen 10 ml kokoisen roll-on pullon. Tämä on erityisen näppärä matkoilla ja kulkee kätevästi mukana käsilaukussa. Voit toki tehdä kerralla enemmän öljyä ja valita isomman ja erilaisen astian. Roll-on pulloja saa isompiakin. Ostin omani viimeksi Limepop kaupasta. Myös Pakkaustukusta saa roll-on pulloja. Isompia 50 ml vetoisia pulloja olen nähnyt saksalaisessa Flaschenland verkkokaupassa.

Näin mustelmaöljy syntyy: Tiputa 7 tippaa immortellen, 7 tippaa kistuksen ja 7 tippaa laventelin eteeristä öljyä roll-on pulloon. Täytä pullo jojobaöljyllä. Työnnä roll-on aplikaattori tiiviisti pullon aukkoon. Sulje pullon korkki. Kääntele pullo muutamia kertoja ylös-alaisin, jotta öljyt sekoittuvat. Öljy on heti valmis käytettäväksi.

Näin käytät mustelmaöljyä: Hiero öljyä mustelmaan noin 3-5 kertaa päivässä. Pahoissa tapauksissa olen saanut hyviä tuloksia hieromalla öljyä mustelmaan joka toinen tunti.

Öljysekoituksen säilyvyys: Suuntaa antavaa tietoa siitä miten pitkään mustelmaöljy säilyy saat siinä käytettyjen aineiden säilyvyydestä. Se aine, jonka parasta ennen päiväys on lähempänä määrittää myös öljysekoituksen säilyvyyden. Jojobaöljyyn tehty mustelmaöljy säilyy (valolta suojattuna) huoneenlämmössä. Jos sekoitus on tehty toiseen pohjaöljyyn, kannattaa se pitää jääkaapissa silloin kuin sitä ei käytetä.

Ohjeen mukaan valmistetun mustelmaöljyn vahvuus on reilut 10%. Tämä sopii lyhytaikaiseen terapeuttiseen käyttöön pienelle iho-alueelle. Jos sinulla on tarvetta pitempiaikaiseen käyttöön isommalla iho-aluella, niin vahvuutta kannattaa pitää pienempänä. Kätevän listan, jolla nopeasti katsot eteeristen öljyjen sekoitussuhteita löydät Margareta Ahrerin AROMA 1×1 blogin kirjoituksesta Ätherische Öle mischen: Einfache Duft- und Wirkmischungen selbst herstellen (paina tästä).

Huomioitavaa: Immortelle ja kistus ovat hyvin siedettyjä eteerisiä öljyjä. Laventeliöljyn osalta on huomioitava, että sen väärä säilytys (liian lämpimässä ja valossa, liian usein avattu) voi johtaa sen sisältämän linaloolin hapettumiseen, joka voi aiheuttaa ihoärsytystä herkkäihoisilla. Siksi laventeliöljyn suositellaan lasten ja iäkkäiden iholla käytettäväksi 18 kuukauden sisällä sen avaamisesta.

Muita käyttömahdollisuuksia

Mustelmaöljyssä käytetyt eteeriset öljyt vaikuttavat montaa muutakin vaivaa helpottavasti ja hoitavasti. Joitain olen jo ylempänä maininnutkin. Mustelmaöljy sopii mustelmien hoitoon lisäksi mm. seuraaviin vaivoihin: turvotukset, suonikohjut, peräpukamat, niveltulehdukset, lihaskouristukset, nyrjähdykset, venähdykset, kuukautiskivut, selluliitti, juonteet, arvet, akne, ärtynyt iho.

Bonus: Jos pidät öljysekoituksen tuoksusta erityisen paljon, niin tässä sinulle hyvä uutinen. Öljy sopii käytettäväksi myös parfyymina.

*******

Lähteet ja lisää lukemista

*En hyödy rahallisesti tässä kirjoituksessa mainitetuista tuotteista tai yrityksistä.

Published by

Sindy 🕊️

Hermit soul, astrologer, Venus Star Point practitioner & teacher | 🇫🇮 🇩🇪 🇬🇧

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s