Huuliherpeksen hoito — 4 tehokasta keinoa ja pari muuta vinkkiä

Tästä artikkelista löydät vinkkejä huuliherpeksen tehokkaaseen hoitoon. Kirjoitus perustuu ensisijaisesti omakohtaiseen kokemukseen, varsinkin ajasta kun asikloviiria sisältävät voiteet eivät tehonneet, eikä tablettihoitokaan tuonut apua pitkään jatkuneeseen herpeskierteeseen.

Mikä huuliherpes on ja miten se tarttuu?

Huuliherpes (kansanomaisesti yskänrokko) on virusinfektio, jonka aiheuttaja on Herpes simplex -virus – tyyppi 1 (lyhenne HSV-1). Herpes on yksi kaikkein yleisimmistä virusinfektioista. Maailman terveysorganisaatio (WHO) arvioi, että maailmanlaajuisesti 67% alle 50-vuotiailla on saanut HSV-1 tartunnan. Herpes tarttuu kosketus- tai pisaratartuntana, esim. vanhempien suukotellessa lasta. Kerran tartuttua, virus pysyy kehossa loppuelämän. Herpes on tarttuva ensimmäisestä kihelmöinnistä siihen asti kunnes se on täysin parantunut.

Herpeksen puhkeaminen ja oireet

Herpeksellä on taipumus aktivoitua silloin kun vastustuskyky on alentunut, esim. fyysisen tai psyykkisen stressin tai flunssan yhteydessä. Naisilla siihen vaikuttaa myös kuukautiset. Auringonvalo ja kova pakkanen voivat myös vaikuttaa herpeksen puhkeamiseen. Oireisiin kuuluvat kutina, kirvely, kihelmöinnin tunne ja myöhemmässä vaiheessa rakkuloiden muodostuminen, useimmiten huulilla (tästä nimi huuliherpes). Rakkuloita voi tulla myös muualle kasvoihin, esim. sieraimiin ja ne voivat olla hyvin kipeitä. Oireet kestävät muutamasta päivästä useaan viikkoon.

Vältettävää ensioireista lähtien

Ensioireista alkaen, jotka ovat usein pientä kirvelyä tai kihelmöintiä, vältä suoraa ihokontaktia toisten kanssa (esim. pussailua). Älä jaa pyyhkeitä, kaulaliinaa, aterimia tms. minkä on voinut ollut kosketuksessa ihokohdan kanssa. Pese kätesi aina sen jälkeen kun olet koskenut herpeskohtaan, esim. hoitovoiteen laittamisen jälkeen.

Herpeksen hoito

Seuraavaksi esitän 4 tehokasta keinoa, joita on hyvä käyttää heti ensioireiden ilmaannuttua. Näiden yhdistelmä on toiminut mitä parhaimmillaan omalla kohdallani. On muitakin herpeksen hoitoon soveltuvia keinoja, joista osa on mainittu artikkelin lopussa. Tiivistettynä – Suosittelen ulkoiseen käyttöön eteeristä teepuuöljyä (paperikaarnamyrtti, myös Tea Tree, Melaleuca Alternifolia) ja kehäkukkavoidetta (Calendula officinalis), sekä sisäiseen käyttöön L-lysiiniä ja C-vitamiinia.

Hoito ulkoisesti

Teepuuöljy vaikuttaa tutkitusti viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan ja on tehokkain havaitsemani keino herpeksen ulkoiseen hoitoon. Siveltynä kyseiseen ihokohtaan heti ensioireiden ilmaannuttua, se useimmiten estää herpeksen etenemistä rakkulavaiheeseen. Se myös nopeuttaa jo syntyneiden rakkuloiden parantumista. Teepuuöljy lieventää lisäksi tehokkaasti herpeskohdan kirvelyä ja rakkuloista johtuvaa kivun tunnetta. Sitä kannattaa sivellä vanutikulla n. 3 – 5 kertaa päivässä ko. ihokohtaan.

Huom: Teepuuöljy on eteerinen, eli haihtuva öljy. Eteeriset öljyt ovat tislauksen avulla kasvista erotettuja, kasvien tehoaineita sisältäviä, tuotteita. Kyseessä on siis tiiviste, jota käytetään vain tipoittain ja pääsääntöisesti johonkin pohja-aineeseen (esim. kasviöljy tai perusvoide) sekoitettuna. Teepuuöljy tekee huuliherpeksen hoidossa kuitenkin poikkeuksen, eli sitä voi käyttää paikallisesti suoraan rakkuloihin. Parhaiten tämä hoituu, kuten ylempänä mainittu, vanutikun avulla. Mikäli sinulla on hyvin herkkä iho, kokeile ensin pieni määrä teepuuöljyä ranteen sisäpuolella tai kyynärtaipeessa. Jos ihosi alkaa kutiamaan, punoittamaan ja siihen ilmestyy näppyjä, teepuuöljy ei sovi sinulle. Allerginen reaktio on kuitenkin hyvin harvinainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tea treen, eli paperikaarnamyrtin lehdet ja kukinnat. Kuva: Geoff Derrin, Melaleuca alternifolia flowers, CC BY-SA 4.0.

Toinen hyvä keino herpeksen hoidossa on kehäkukkavoide, joka auttaa erityisesti rakkuloista rikkoutunutta ihoa parantumaan. Kehäkukka on, sen ihoa uudistavan vaikutuksen lisäksi, todettu vaikuttavan antiviraalisesti. Käytä kehäkukkavoidetta sellaisenaan muutamia kertoja päivässä teepuuöljyhoitojen välissä.

Voit myös tehdä teepuuöljystä ja kehäkukkavoiteesta sekoituksen. Voiteen vahvuutta voit säädellä käytetyllä teepuuöljyn määrällä omalle kohdallesi sopivaksi. Noin 10% vahvuiselle voiteelle sekoitussuhde on 10 tippaa eteeristä öljyä 5 ml (n. teelusikallinen) kehäkukkavoidetta kohti. Sekoita molemmat aineet pienessä purkissa. Varmista, että purkin kansi on tiiviisti kiinni. Näin eteeriset öljyt eivät pääse haihtumaan voiteesta. Voidetta voi sivellä herpeskohtiin useita kertoja päivässä.

Eteerinen teepuuöljy on myynnissä luontaistuotekaupoissa ja useissa apteekeissa. Kehäkukkaa sisältävistä voiteista suosikkini on Frantsilan kehäkukkavoide. Tämäkin löytyy luontaistuotekaupoista ja esim. Sokoksen luontaiskosmetiikkaosastolta.

Hoito sisäisesti

On kaksi aminohappoa, joiden on todettu liittyvän omalla tavallaan herpekseen. Toinen on arginiini, joka edistää herpeksen puhkeamista ja toinen on lysiini, jolla on herpeksen aktivoitumista estävä vaikutus. Lysiini ja arginiini käyttävät kehossa samaa kuljetusmekanismia. Ne kilpailevat siitä, kumpi pääsee imeytymään munuaisista kehoon. Kun lysiini pääsee, arginiini erittyy kehosta pois. Herpeksen hoitoa ajatellen, lysiiniä pitäisi olla kehossa enemmän.

Molempia aminohappoja löytyy kuitenkin useista elintarvikkeista samanaikaisesti, vieläpä suhteellisen samaa määrää. Sen vuoksi on haastava tietää kumpaa saa ruoasta enemmän, arginiinia vai lysiiniä. Herpeksen ennaltaehkäisyssä ruokavalio on hyvä ottaa huomioon (kts. seuraava kappale). Sen puhkeamis- ja etenkin aktiivivaiheessa tarvitaan kuitenkin reilusti suurempia määriä lysiiniä mitä ruokavaliosta saa. Tässä tulee avuksi ravintolisä. Tieto siitä, miten paljon L-lysiiniä pitäisi käyttää herpeksen hoidossa, vaihtelee. Useimmiten suositellut määrät ovat välillä 500 1500 mg vuorokaudessa. Akuuttivaiheessa käytetty määrä on tuolloin 1500 mg vuorokaudessa. Ylläpitohoitona riittää 500 mg päivässä. Joskus näkee suositeltavan käyttämään suurempiakin määriä L-lysiiniä, jolloin akuuttivaiheen päiväannos on jopa 3000 mg. Tämä lienee yksilöllistä ja riippuu tietysti myös paljon ruokavaliosta. L-lysiiniä suositellaan ottamaan ruokailujen välillä.

Itselläni on kokemusta tuotteesta, jossa L-lysiiniä 350 mg/kapseli. Kolmen kapselin päiväannos (eli 1050 mg) heti ensioireista alkaen otettuna, yhdessä teepuuöljyn kanssa, jota sivelen ko. ihoalueelle, on vaikuttanut herpeksen varsinaista puhkeamista estävästi omalla kohdallani. Kun tunnen, että virus lakkaa aktivoitumasta, lasken annoksen muutamaksi päiväksi 700 mg:aan, eli syön enää kaksi kapselia päivässä. Tämän jälkeen jatkan L-lysiinin käyttöä vielä muutama vuorokausi, yksi kapseli päivässä, eli 350 mg. En siis käytä L-lysiiniä jatkuvasti, vaan silloin kun tunnen, että virus yrittää puhjeta.

Lysiini edistää kalsiumin imeytymistä. Tästä ominaisuudesta voi olla apua kalsiumin puutteesta kärsiville ja esim. osteoporoosin hoidossa. Sitä ei kuitenkaan suositella käyttämään samanaikaisesti vahvojen kalsiumravintolisien kanssa. Lysiini voi olla sopimaton niille, joilla on munuaissairaus. HIV-potilaille se ei sovi. Lysiiniä ei pidä käyttää antibioottien kanssa. 

Kuten aiemmin mainittu, herpeksen aktivoituminen on yhteydessä alhaiseen vastustuskykyyn. C-vitamiini on yleisesti tunnettu immuniteetin kohottaja. Olen todennut 1000 mg kaksi kertaa päivässä, ensioireista alkaen otettuna, olevan tehokas pitämään herpeksen loitolla (yhdessä L-lysiinin kanssa). Tämä on toiminut myös alkavien flunssaoireiden ilmaantuessa, jotka usein sattuvatkin samaan aikaan herpeksen kanssa.

Ennaltaehkäisy ja ruokavalio

Herpeksen ennaltaehkäisemiseksi kannattaa suosia elintarvikkeita, joissa on suhteessa enemmän lysiiniä kuin arginiinia. Nämä ovat esim. pavut, kala, kalkkuna, kana, juustot ja monet vihannekset. Enemmän arginiinia sisältävät, ja siksi vähemmän suositeltavat elintarvikkeet ovat pähkinät ja siemenet (erityisesti seesamin-, pinjan- ja kurpitsansiemenet). Myös tattari, suklaa, soija, spirulina, sipuli, riisi, täysjyvävilja ja sienet sisältävät paljon arginiinia, ja niitä tulisi syödä vähemmän.

Alla linkki James M. Scuteron laatimaan pitkään taulukkoon (englanniksi) erilaisten elintarvikkeiden lysiini- ja arginiinipitoisuuden suhteesta. Listan alussa on lueteltuna enemmän lysiiniä sisältävät elintarvikkeet (vihreä tausta). Luettelon lopussa löytyy enemmän arginiinia sisältävät elintarvikkeet (oranssi tausta). Lista voi auttaa löytämään omasta ruokavaliosta ne elintarvikkeet, jotka edistävät herpeksen aktivoitumista ja joita tulisi jatkossa rajoittaa. Lisäksi löydät vinkkejä, mitä elintarvikkeita sinun kannattaa lisätä ruokavalioosi. Taulukko avautuu klikkaamalla kuvaa tai painamalla tästä.

Lysiinin ja arginiinin suhde eri elintarvikkeissa
Ratio of Lysine to Arginine in Certain Foods‘, by James M. Scutero. Transcribed and calculated using data from Agricultural Handbook, 1-23. U.S. Department of Agriculture.

Pari vinkkiä lisää

Vastustuskykyä kohottaa myös auringonhattu, eli punahattu (Echinacea purpurea). Sitä on saatavilla sekä alkoholiuutteena (mm. Frantsilan luomuauringonhattu-uute) että purutabletteina (A. Vogel). Sisäisen käytön lisäksi punahattu-uutteella voi kokeilla herpeksen hoitamista ulkoisesti. Herpeksen tukihoidossa suositellaan usein myös B-vitamiinilisää (erityisesti B-12) ja sinkkiä.

Muuta kokeilemisen arvoista: hunaja, propolis ja sitruunamelissa. Sitruunamelissan (Melissa officinalis) antiviraalinen vaikutus ja teho herpeksen hoidossa on tutkimuksissa vahvistettu. Saksan markkinoilla on olemassa sitruunamelissauutetta sisältävät LomaHerpan‘ -niminen voide ja ‘LomaProtect‘ -niminen huulipuikko (SPF 30), joita on erityisesti herpeksen hoitoon kehitetty.

Lopuksi: Stressin, ja herpeksen aktivoitumisen, välttämiseksi on tietysti olennaista huolehtia myös henkisestä hyvinvoinnista, mm. pitämällä yllä tasapainoa työn ja levon, sekä ystävien/perheen kanssa vietetyn ja oman ajan välillä.

*******

Lähteet ja lisää lukemista:

Aminosäure Lysin. 01/2018. Verein Netzwerk Gesundheit, natur & therapie. https://natursubstanzen.com/. Avattu 1.10.2018.

Hannuksela-Svahn, A. 2016: Huuliherpes eli yskänrokko (Herpes simplex tyyppi 1). 24.2.2016. Duodecim. Terveyskirjasto. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00217. Avattu 30.9.2018.

C-vitamiini. RavintolisäWiki. http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=C-vitamiini. Avattu 28.9.2018.

Kehäkukka. RavintolisäWiki. http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Keh%C3%A4kukka. Avattu 29.9.2018.

Lysine. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-237/lysine. Avattu 28.9.2018.

Melissa. RavintolisäWiki. http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Melissa. Avattu 28.9.2018.

Punahattu. RavintolisäWiki. http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Punahattu. Avattu 28.9.2018.

Tea Tree Oil. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-113/tea-tree-oil. Avattu 29.9.2018.

Tutkimuksia teepuuöljyn vaikutuksesta:

Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev 2006;19:50–62.

Schnitzler, P., Schön, K., Reichling, J., Antiviral activity of Australian tea tree oil and eucalyptus oil against herpes simplex virus in cell culture. Pharmazie 56 (2001) 345 – 349.

Tutkimuksia sitruunamelissan vaikutuksesta huuliherpekseen:

Koytchev R, Alken RG, Dundarov S. Balm mint extract (Lo-701) for topical treatment of recurring herpes labialis. Phytomedicine 1999;6:225-230.

Wolbling RH, Leonhardt K. Local therapy of Herpes simplex with dried extract from Melissa officinalis. Phytomedicine 1994;1:25-31.

Otsakekuva: Pixabay

* En hyödy rahallisesti artikkelissa esiintyvien tuotteiden mainitsemisesta.

Published by

Sindy 🕊️

Hermit soul, astrologer, Venus Star Point practitioner & teacher | 🇫🇮 🇩🇪 🇬🇧

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s