Selviydy kesähelteestä piparminttuöljyllä

On kesä, oikea kunnon kuuma kesä, sellainen jota vain harvoin täällä pohjoisessa saa kokea. Juuri tänään eräs Intiasta kotoisin oleva ystäväni kuvaili, miten tämä helle saa hänet miltei sulamaan. Hän on tottunut yli kolmeenkymmeneen asteen lämpötilaan, mutta tämä Suomen helle on aivan toista luokkaa. Vaikka olisikin asunut kauan tai koko ikänsä Suomessa ja kokenut vastaavanlaisia kesiä, tähän olotilaan ei oikein totu. Miten siis selviytyä näistä helteistä? Tässä yksi ”viileä” vinkki: eteerinen piparminttuöljy.

Eteerisistä, eli haihtuvista öljyistä yleisesti

Eteerinen öljy on yksi kasvien sisältämä ainesosa. Sitä erotetaan kasvista höyrytislaamalla, puristamalla tai uuttamalla. Tislauksessa käytetään joko koko kasvia tai sen osia. Puristusmenetelmää käytetään erottamaan eteeristä öljyä varsinkin sitrushedelmistä. Käytetty osa on tällöin hedelmän kuori. Puusta, esimerkiksi santelipuusta, haihtuvat öljyt saadaan tislaamalla kuivattuja juuria ja sydänpuuta.

Öljyjen hinnat riippuvat mm. siitä miten tuottoisa tislattu aines on. Kasvit joissa on vain vähän eteeristä öljyä vaativat suuremman panostuksen työn määrään ja aikaan nähden, joten niistä tislattu öljy on kalliimpi. Vastaavasti kasvit joissa on suuri haihtuvan öljyn pitoisuus ovat tuottoisampia ja niistä saatu eteerinen öljy siksi edullisempi. Tarvittava aineksen määrä vaikuttaa siis olennaisesti öljyn hintaan. Yhteen millilitraan puhtaan eteerisen ruusuöljyn tislaamiseen esimerkiksi tarvitaan lajikkeesta riippuen n. 3-5 kg ruusun terälehtiä. Sen sijaan yksi millilitra laventeliöljyä saadaan jo 120-140 grammasta kukkia. Piparminttuöljy on varsin edullinen öljy.

Eteeriset öljyt ovat tehoaineita. Niitä on sanottu myös kasvien sieluksi. Haihtuvat öljyt käytetään vain muutama tippa kerrallaan, ja laimennettuna. Kylvyissä käytettäessä on muistettava, etteivät eteeriset öljyt sekoitu sellaisinaan veteen, joten ne tarvitsevat emulgointiainetta. Tähän käy esim. tuoksuton, nestemäinen suihkusaippua, hunaja, kerma tai suola.

Myynnissä olevat pullojen koot ovat yleensä 10 ml öljyä sisältäviä. Joistakin öljyistä on saatavilla suurempiakin pullokokoja. Haihtuvat öljyt ovat erittäin ”tiivistä tavaraa” ja tästä syystä parilla tipalla öljyä on jo suuri vaikutus. Näin tavallinen 10 ml:n pullo riittää pitkään. Pieni pullo on myös kätevä viedä mukanaan vaikkapa lomamatkalle tai mökille lähtiessä.

Piparminttuöljyn käytöstä

Eteerinen piparminttuöljy (erityisesti sen sisältämä mentoli) vaikuttaa viilentävästi ja virkistävästi. Mentolia on muissakin minttulajikkeissa, mutta suurimmat määrät löytyvät japaninmintun ohella juuri piparmintun (lat. Mentha piperita) kasvista. Kun ostat eteeristä öljyä, varmista että kasvin latinankielinen nimi on mainittu pullon etiketissä. Tämä on yksi aidon haihtuvan öljyn tunnusmerkkejä. Markkinoilla on myös keinotekoisia tuoksuöljyjä, jotka eivät sovellu käytettäväksi hoidollisiin tarkoituksiin. Piparminttu vaikuttaa myös kouristuksia laukaisevasti, kipua ja tulehdusta lievittävästi sekä turvotusta vähentävästi. Nämä ominaisuudet ovat avuksi mm. pahoinvoinnin ja vatsakouristuksien hoidossa, jossa esim. hierotaan vatsaa piparminttuöljyseoksella. Näiden lisäksi piparmintulla on limaa irrottava vaikutus. Näin ollen siitä on apua hengitysteiden erinäisissä vaivoissa. Höyryhengitys lienee monelle tuttu käyttötapa flunssaoireiden helpottamiseksi.

Helleoireiden lievittämiseksi piparminttuöljy sopii erinomaisesti käytettäväksi viileässä jalkakylvyssä. Pyyhe tai pesulappu joka on kastettu piparminttuveteen tuo nopeasti viilennystä niskaan tai otsaan laitettuna. Lisäksi vartalovoide johon on sekoitettu tippa piparminttuöljyä tuo suihkun jälkeen virkistävän olon koko keholle. Itse tehty piparmintun eteeristä öljyä sisältävä hoitava parfyymiöljy kulkee näppärästi käsilaukussa ja tuo nopeasti helpotusta vetelään oloon ja päänsärkyihin otsaan ja ohimoille siveltynä. Ilmaan suihkutettuna piparminttuvesi raikastaa erilaiset tilat hetkessä. Seuraavaksi esitän sinulle tarkemmat ehdotukset ohjeineen piparminttuöljyn käytöstä.

Ohjeet

Käytän näissä ohjeissa emulgointiaineena suolaa. Jos sinulla on jaloissa pieniä rikkoutumia, valitse jalkakylpyä varten emulgaattoriksi esim. hunaja, koska suola kirvelee näissä kohdissa. Jos iho on pahasti vaurioitunut, käytä jalkakylpyä vasta alueen parannuttua. Sama pätee muihin käyttötapoihin.

Viilentävä jalkakylpy: Lisää vatiin ruokalusikallinen suolaa. Tiputa vadin tilavuudesta riippuen 5-7 tippaa eteeristä piparminttuöljyä suolan päälle. Lisää seuraavaksi hieman lämmintä vettä vatiin. Suola piparminttuöljyineen sekoittuu siihen paremmin kuin kylmään veteen. Sekoita hieman. Täytä tämän jälkeen vati sopivan viileällä vedellä. Muista, että piparminttuöljyn vaikutus on vahvasti viilentävä. Välty siis liian kylmän veden käytöstä. Riittää kun käytät viileää vettä. Nauti virkistävästä jalkakylvystä 10-15 min. kerrallaan. Toista tarpeen mukaan.

Virkistävä kääre: Valmista piparminttuvesi seuraavasti: Ota kulho tai vati johon lisäät n. teelusikallinen suolaa. Tiputa 2-3 tippaa eteeristä piparminttuöljyä suolan päälle. Kaada pieni määrä lämmintä vettä kulhoon. Sekoita. Lisää tämän jälkeen 1 l viileää vettä kulhoon. Kasta pyyhe veteen ja laita se tämän jälkeen niskaan, otsaan tai kääri se vaikkapa jalkoihin. Varo, ettei pyyhe osu silmiin. Kun pyyhe on lämmennyt, kasta se uudelleen viileään veteen. Toista kunnes olo helpottuu.

Raikastava ja hoitava öljyparfyymi: Tarvitset tähän pienen, 10 ml:n vetoisen (mieluummin tumman) lasipullon. Tiputa 7-10 tippaa eteeristä piparminttuöljyä pulloon. Täyte se jojobaöljyllä, sulje korkki ja sekoita kääntelemällä pulloa muutama kerta ylösalaisin. Ohimoihin, ranteisiin, otsaan tai niskaan siveltynä tämä öljy virkistää hetkessä. Se on myös näppärä apu päänsärkyihin ja pahoinvointiin (kovia päänsärkyjä varten voit valmistaa vahvemman öljyn johon lisäät 10 ml pohjaöljyä kohti 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä). Vielä asia pohjaöljystä: Muitakin öljyjä kuin jojobaöljy käyvät, kuten esim. rypäleensiemen- tai auringonkukkaöljy. Jojobaöljyllä on kuitenkin öljyistä neutraalisin ominaistuoksu ja parasta on sen säilyvyys. Toisin kuin muut öljyt, jojobaöljy, joka on oikeastaan nestemäinen vaha, ei härskiinny helposti. Se säilyy vuosikausia hyvänä. Jojobaöljyä käytettäessä öljyparfyymin säilyvyys määräytyy siis enemmin eteerisen öljyn mukaan. Katso siis piparminttuöljypullon etiketistä mihin asti se säilyy. Myös säilytyksen olosuhteet vaikuttavat säilyvyyteen. Viileässä, pimeässä säilytettynä (esim. jääkaapissa) öljy pysyy pitkään hyvänä. Lopuksi vielä vinkki pullosta: öljyparfyymille kätevä vaihtoehto on roll-on pullo. Itse olen näitä aikoinaan tilannut ulkomaisesta nettikaupasta. Nykyään roll-on pulloja voi tilata myös Suomesta (kts. linkki alempana).

Piparminttuöljy
Vasemmalla hoitava parfyymiöljy, oikealla pullo 100 % aitoa eteeristä piparminttuöljyä.

Piparminttusuihke: Tiputa 50 ml:n vetoiseen tummaan, lasiseen suihkepulloon 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä. Täytä pullo tislatulla vedellä. Paremman säilyvyyden saamiseksi voit korvata puolet vedestä 40 %:lla alkoholilla. Alkoholi auttaa myös jonkin verran eteerisen öljyn sekoittumista veteen. Jos käytät ainoastaan tavallista hanavettä (tämäkin on mahdollista), käytä suihke muutamassa viikossa loppuun. Muista ravistella pullo kunnolla ennen jokaista käyttökertaa, riippumatta siitä sisältääkö seos alkoholia vai ei. Piparminttuvesi raikastaa ilmaan suihkutettuna kaikenlaisia tiloja. Lisäksi alkoholiton vaihtoehto sopii myös kehon virkistämiseen. Varo, ettei suihke joudu silmiin!

Piristävä vartalovoide: Sekoita ruokalusikalliseen miedolta tuoksuvaan tai paremmin tuoksumattomaan vartalovoiteeseen 1 tippa (korkeintaan 2!) eteeristä piparminttuöljyä. Käytä suihkun jälkeen kun iho on vielä hieman kostea. Sopii hyvin myös jalkoihin.

Huomio: Käytä piparminttuöljyä aina laimennettuna. Poikkeuksena esim. hyttysenpistot, joiden päälle voit sivellä pienen määrän piparminttuöljyä suoraan, esim. vanupuikon avulla. Tämä ei kuitenkaan välttämättä sovi, mikäli sinulla on erittäin herkkä iho. Piparminttuöljyn käyttöä alle kolmevuotiailla lapsilla sekä raskauden ja imetyksen aikana ei suositella. Käytä piparminttuöljyä vain ulkoisesti.

Raikasta oloa kesähelteisiin!
Muista juoda tarpeeksi, vaikkapa tuoreesta piparmintusta haudutettua teetä jäillä. 😉

*******

 

Lisää kiinnostavaa lukemista ja pari hyödyllistä linkkiä:

Terveyttä hieronnasta ja aromaterapiasta (2012). Suomennos Teija Hartikainen. Oy Valitut Palat – Reader’s Digest Ab. Painettu Portugalissa. Alkuteos: Massage & Aromatherapy (2011) Reader’s Digest (Australia) Pty Limited.

Frantsilan luomuyrttitila (nyttemmin Frantsila Herb Farm). https://frantsila.com/. Frantsila toimii yhtenä eteeristen öljyjen maahantuojana. Sivuilta löytyy mm. tietoa erilaisten haihtuvien öljyjen vaikutuksista.

Limepop. https://www.limepop.fi/. Täältä voit tilata mm. kirjoituksessa mainittuja roll-on pulloja.

 

Otsakekuvan lähde: Pixabay.

Published by

Sindy 🕊️

Certified astrologer and Venus Star Point® practitioner | 🇫🇮 🇬🇧 🇩🇪

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s