Lämmin, maukas ja terveellinen — kultaisen kurkumajuoman valmistus

Kurkuman, eli keltajuuren terveyshyödyistä on vuosien varrella julkaistu lukuisia tutkimuksia. Tässä kirjoituksessa näytän sinulle, miten hyödyt kurkuman terveyttä edistävistä vaikutuksista makunystyröitä hivellen. Lukemalla eteenpäin saat ohjeet kuinka valmistat herkullisen kurkumajuoman.

Miksi kurkuma?

Kurkuma (lat. Curcuma longa) on terveysvaikutteinen mauste. Siinä on korkea antioksidanttipitoisuus ja se vaikuttaa tulehduksia lievittävästi. Kurkumaa on käytetty Intiassa ja Kiinassa mm. helpottamaan ja hoitamaan ruoansulatuselimistön vaivoja. Keltajuuren lukuisista muista terveyshyödyistä, kuten sen kolesterolia heikentävästä ja kasvaimia ehkäisevästä vaikutuksesta, voit lukea mm. Sinikka Piipon kirjasta Elinvoima mausteista: Terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö. Kirjan sivulta 146 löytyy seuraava kiteytys:

“Se (kurkuma) on osoittautumassa yhdeksi tärkeimmistä mausteista ehkäisemään vakavia kroonisia sairauksia.” Sinikka Piippo, Elinvoima mausteista (2013)

Kurkuman terveyttä edistävistä vaikutuksista hyödyt lisäämällä sitä ruokiin ja juomiin. Yksi herkullinen vaihtoehto on oman mausteseoksen valmistaminen, jolla taiot hetkessä maukkaan kurkumajuoman. Kerron sinulle seuraavaksi ensin mausteseoksen ja sitten juoman valmistaminen vaihe vaiheelta.

Näin syntyy oma mausteseos

Pieni huomio etukäteen: kurkuma on vahvasti värjäävä aine! Ole siis varovainen sen käsittelyssä. Väri ei lähde vaatteista. Käytä tarvittaessa iloisista keltaisista läiskeistä riemuissaan oleva paitaa. 😉 Mausteseoksen valmistamiseksi tarvitset seuraavat tarvikkeet ja ainesosat (n. 15 annosta):

  • pieni kulho ja lusikka
  • mittalusikat (tl ja rkl)
  • lasipurkki
  • 5 rkl kurkumajauhetta
  • 1 rkl vaniljasokeria (käytän tässä Urtekramin vaniljasokeria)
  • 1 ½ tl inkiväärijauhetta
  • 1 ½ tl Ceylon-kanelijauhetta, eli aitokaneli (tämä sisältää vain hivenen/ei lainkaan myrkyllistä kumariinia ja on maultaan hienompi)
  • ½ tl mustapippurijauhetta (tehostaa kurkuman vaikutuksia)

mausteseos-1-e1571771347956.jpg

Valmistus: Mittaa kaikki ainesosat pieneen kulhoon. Sekoita mausteet varovasti keskenään. Kaada seuraavaksi seos lasipurkkiin. Mausteseoksesi on nyt valmis käytettäväksi.

Kultaisen kurkumajuoman taikominen

Kun sinulla on valmis mausteseos, on herkullisen terveysvaikutteisen juoman taikominen enää vain parin minuutin asia. Tarvitset nämä (1 annos):

  • pieni kattila
  • vispilä
  • 350 ml kasvimaitoa (esim. kauramaito)
  • 1–2 tl kurkumamausteseosta
  • 1 rkl kookosöljyä tai kirkastettua voita (parantaa kurkuman imeytymistä)
  • 1–2 tl intiaanisokeria tai hunajaa

kurkumajuoman-valmistusvaiheet.jpg

Valmistus: Kaada kasvimaito kattilaan. Anna lämmitä hieman. Lisää kookosöljy (tai kirkastettu voi) sekä mausteseos. Sekoita ja kuumenna, mutta älä keitä. Makeuta intiaanisokerilla tai hunajalla. Kaada juoma mukiin. Halutessasi voit ripotella vielä hieman kanelia juoman päälle. Tee olosi mukavaksi ja nauti täyteläisestä ja iloisen värisestä juomastasi.

Pari vinkkiä

Suklaisen lämmikkeen saat kun sekoitat seokseen raakakaakaota. Sekoita makuusi sopiva määrä kaakaojauhetta ensin muuhun seokseen ennen kun lisäät sen maitoon. Tällöin se sekoittuu nesteeseen paremmin. Potkua juomaan saat lisäämällä ripaus (ja ripaus vain!) cayennepippuria. Myös kardemumma sopii lisämausteeksi tähän juomaan.

Huomio lopuksi

Sinikka Piippo mainitsee kirjassaan Elinvoima mausteilla kurkuman mahdollisen haitan henkilöille, joilla on veren hyytymisongelma. Lisäksi hän mainitsee, ettei sitä pidä käyttää, jos sairastaa sappirakon tukkeumaa tai sappikiviä, eikä raskauden aikana. Saksalainen Kommission E ilmoittaa kurkuman turvalliseksi päiväannokseksi 1,5–3 g jauhetta.

*******

Lähteet ja lisää lukemista:

Piippo Sinikka, Elinvoima mausteista: Terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö, 3.paino, Minerva Kustannus Oy, 2013.

Heilpflanzen-Welt Bibliothek, Monographien Kommission E, Curcumae longae rhizoma (Curcumawurzelstock), https://buecher.heilpflanzen-welt.de/BGA-Kommission-E-Monographien/curcumae-longae-rhizoma-curcumawurzelstock.htm.

Tutkimustietoa kurkumasta löydät mm. PubMed -sivustolta: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed.

Kuvat: kirjoittaja

Published by

Sindy 🕊️

Hermit soul, astrologer, Venus Star Point practitioner & teacher | 🇫🇮 🇩🇪 🇬🇧

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s